Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Σχετικά με την πρωτοφανή διακοπή της εκλογο-απολογιστικής συνέλευσης της ΕΜΔΥΔΑΣ:

 

Η συνέλευση, οι διαδικασίες της οποίας ξεκίνησαν κανονικά, διεξαγόταν για 3 περίπου ώρες και την παρακολουθούσαν περίπου 250 συνάδελφοι/ισσες, οι οποίοι προσήλθαν στον φυσικό χώρο συνεύρεσης του σωματείου, παρά τα δυσμενή υγιειονομικά δεδομένα και παρά την πρόσθετη δυσκολία στην πρόσβαση που προκάλεσε η στάση των ΜΜΜ. Και βέβαια, υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν διανοήθηκε να θέσει ζήτημα απαρτίας.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις από όλες τις παρατάξεις και από άλλους ομιλητές/τριες ξεκίνησαν, παράλληλα, η ψηφοφορία με κάλπη για την έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και η ανοιχτή συζήτηση για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών του σωματείου. Αλλά φαίνεται ότι, αυτές οι «ζωντανές» διαδικασίες είναι, για ορισμένους, ενοχλητικές ή περιττές. Πάντως σίγουρα δεν συμβαδίζουν με το νεοσύστατο νομοθετικό πλαίσιο που πρακτικά καταργεί τις συλλογικές διαδικασίες και απομονώνει το κάθε εργαζόμενο – συνδικαλιστή. Και φαίνεται επίσης ότι, η  συγκεκριμένη πρόταση από το προεδρείο, να γίνουν οι εκλογές σύντομα, σε 30 μέρες, δηλ στις 20 Δεκεμβρίου, είναι αυτή που δεν επιθυμούσαν καθόλου, ορισμένοι συνάδελφοι, παρά το ότι θα γίνονταν τηρώντας όλα τα μέτρα και με πρόβλεψη για τη χρονική μεταφορά τους σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης λόγω πανδημίας και πιθανού lockdown. Αναφέρθηκε, λοιπόν τότε, από μέλος της Ριζοσπαστικής Κίνησης Τεχνικών (ΣΥΡΙΖΑ) θέμα απαρτίας της συνέλευσης, την οποία αμφισβήτησε ως θέση της παράταξης ο εκπρόσωπός της, δημιουργήθηκε ένταση και, ο εκπρόσωπος της ΔΚΜ και μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, με αναμενόμενη ετοιμότητα, αξιοποίησε την ένταση αυτή και έθεσε επίσημα ζήτημα απαρτίας, ακυρώνοντας στην πράξη τις συλλογικές διαδικασίες.

Πλέον, η σύμπνοια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται! Με πρόσχημα την πανδημία τόσο η ΔΚΜ όσο και η Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών, κωλυσιεργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναβάλλοντας διαρκώς τη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι οι συνελεύσεις είναι υγειονομικές βόμβες. Κι όταν τελικά αυτή πραγματοποιήθηκε και ήρθε κόσμος (παρά τη δυσκολία της ημέρας λόγω στάσης των ΜΜΜ και βροχής), δεν τήρησαν κανένα πρόσχημα… Η στάση τους καθορίστηκε από τη συνολική αντίληψη που έχουν για το κίνημα και τα σωματεία. Για τη ΔΚΜ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός απαιτεί την πλήρη συμφωνία στις πολιτικές της ΝΔ, με στόχο την απονέκρωση των σωματείων, για την ΡΚΤ, προβάλλοντας τον εαυτό της ως την παράταξη-ρυθμιστή που διεκδικεί μέσα στα όρια που βάζουν οι αστικές κυβερνήσεις, και οι μηχανισμοί τους, καλλιεργώντας σκόπιμα αυταπάτες ότι οι λύσεις μπορούν να δοθούν μόνο «από τα πάνω», από κάποιες «προοδευτικές κυβερνήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΔΑΚ, φρόντισε, ωστόσο να μην εκτεθεί δημόσια.

Ευθύνη, ωστόσο, έχει και η Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση, καθώς με τη στάση αναμονής και ατολμίας όλο το διάστημα των δύο χρόνων, χωρίς κάποια πρωτοβουλία για συνέλευση ή κατά τόπους συσκέψεων των μελών του σωματείου, ουσιαστικής παρέμβασης και συμμετοχής μαζί με πρωτοβάθμια μαχόμενα σωματεία σε κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στο Ν. Χατζηδάκη (κ πολλά ακόμα ζητήματα), κρατώντας μια στάση «υπεύθυνης» διοίκησης, δε συνέβαλε στην εξέλιξη της ΕΜΔΥΔΑΣ σε ένα σωματείο, δίπλα στα μέλη του, ανεξάρτητο και μαχητικό, που θα παλεύει και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων χωρίς ταλάντευση!

Συνάδελφοι/ισσες

Η επίθεση που δεχόμαστε σε κάθε τομέα της κοινωνικής και συλλογικής μας δραστηριότητας δεν έχει προηγούμενο. Το σύνολο των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων έχουν μπει στο στόχαστρο. Το δικαίωμα στην απεργία, η δυνατότητα συλλογικής έκφρασης και διαπραγμάτευσης μέσα από τα σωματεία, το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις και εντέλει η ίδια η ύπαρξη των σωματείων, όλα αυτά επιχειρούνται να σβηστούν ακόμα και ως λέξεις. Επιχειρείται με δύο λόγια να εξαφανιστεί κάθε δυνατότητα συλλογικής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

 

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους σωματείο θέλουμε:

Επιθυμούμε ένα σωματείο που θα καθοδηγείται από την εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, θα υπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια, ένα σωματείο πρόθυμο να συρθεί σε ταπεινωτικές υποχωρήσεις και ήττες; Ή ένα σωματείο που θα λειτουργεί προωθώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και θα τολμά να συγκρουστεί και να νικήσει;

Θέλουμε ένα σωματείο συμβιβασμού ή αγώνα; Ένα σωματείο που να εννοεί αυτά που λέει και τα κάνει πράξη ή ένα σωματείο που οι διακηρύξεις του να προδίδονται από τις πρακτικές του;

Η παρουσία μας και η συμμετοχή μας στη συζήτηση και στη λήψη των αποφάσεων για όλα όσα μας αφορούν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σωματείο  που οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον κόσμο που αγωνίζεται και που μακριά από τις λογικές της αδράνειας και της ήττας θα ξεδιπλώνει τη δράση του με αυτοτέλεια από το κράτος και τους μηχανισμούς του, με μοναδική δέσμευση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας με αγωνιστικότητα, και ταξική ενότητα.

Σε ένα τέτοιο σωματείο καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε.

Ένα σωματείο, που στην παρούσα φάση θα προτάσσει την ανυπακοή στο ν Χατζηδάκη και την κατάργησή του στην πράξη.

Ένα σωματείο από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους κι όχι για την εργοδοσία.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από το σωματείο μας, την ΕΜΔΥΔΑΣ να μην αποδεχτεί και να μην εφαρμόσει το Ν Χατζηδάκη  και ΑΜΕΣΑ να καλέσει

·       ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, με βάση το καταστατικό της. Οι εκλογές, ΟΠΟΤΕ κι αν γίνουν, οι γενικές συνελεύσεις μας, το συνέδριο να γίνουν αποκλειστικά  με φυσική παρουσία, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

·       Να μη δεχτεί καμία εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία, καμιά ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο Προασπίζουμε τον ζωντανό χαρακτήρα των συλλογικών διαδικασιών, τον διάλογο, την συζήτηση, την δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις.

·       Το μητρώο μελών δεν αφορά καμιά εργοδοσία, κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Να μην καταθέσει  σε καμιά εργοδοσία, σε καμιά ηλεκτρονική πλατφόρμα τα μητρώα μελών και άλλα στοιχεία των εργαζομένων. Το σωματείο μας να μην δεχτεί  το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

·       Να συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις όπως έκανε  μέχρι σήμερα.

 

Είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλαδικό και πανεργατικό επίπεδο, συμβάλλοντας στο αναγκαίο πανεργατικό μέτωπο, αλληλέγγυοι στον ιδιωτικό τομέα, ενάντια στην αντεργατική τομή που επιχειρείται.

Καλούμε την ΕΜΔΥΔΑΣ να επιμείνει από την μεριά των εργαζομένων σε αγώνα μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία για τη μη εφαρμογή κι ακύρωση του νόμου Χατζηδάκη, με στόχο την κατάργησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου