Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι εκλογές του Σωματείου της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής πραγματοποιήθηκαν μόλις 9 ημέρες από τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν νικήτριες τις δυνάμεις οι οποίες εδώ και δύο χρόνια έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική πραγματικότητα για όλους μας, με την επιβολή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης.
Τα αποτελέσματα ακολούθησαν τις τάσεις που καταγράφηκαν και στις εθνικές εκλογές. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ (που φρόντισε να… αλλάξει όνομα λίγες εβδομάδες πριν της εκλογές), ως ο κύριος εκφραστής στο χώρο μας της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία 2χρόνια, υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια, χάνοντας 15% του ποσοστού της, ενώ η παράταξη της ΔΑΚΜη (ΝΔ) αύξησε το ποσοστό της (+3,5%) χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να εκφράσει ευρύτερα τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Η Αγωνιστική Συνεργασία (στηρίζεται από ΣΥΝ και οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ) και η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών (στηρίζεται από οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτους αγωνιστές) αύξησαν τα ποσοστά τους (+5,8% και +4,6% αντίστοιχα), η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΚΚΕ) μειώθηκε 0,5% ενώ η Αριστερή Παρέμβαση(στηρίζεται από οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτους αγωνιστές και το ΜΛ ΚΚΕ)διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας (+0,11%), παραμένοντας, ωστόσο, σε αρκετά χαμηλά ποσοστά.
Η μεγάλη απόχη(τουλάχιστον 850 λιγότεροι ψηφίσαντες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές),δείχνει τα όρια του σωματείου μας και την έλλειψη εμπιστοσύνης των συναδέλφων μηχανικών σε αυτό. Η άνοδος της Αριστεράς, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως θετικό στοιχείο, στο βαθμό που θα αντιστοιχούσε στην υιοθέτηση ενός ταξικού προγράμματος δράσης και νέων διαδικασιών στη λειτουργία και την οργάνωση της πάλης του σωματείου. Ένα ταξικό πρόγραμμα δράσης που θα παλεύει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για τα κύρια ζητήματα που είναι η ανατροπή της νέας επίθεσης συγκυβέρνησης, ΕΕ-ΔΝΤ και κεφαλαίου, παράλληλα με αγώνα για κατακτήσεις κόντρα στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα μνημόνια και επιβάλλουν τη λιτότητα, την ανεργία και την εξαθλίωση,ταυτόχρονα με την υιοθέτηση διαδικασιών βάσης (Γεν. Συνελεύσεις) των εργαζόμενων με καθοριστικό ρόλο, με σκοπό τη συμμετοχή και δραστική συμβολή όλων των συναδέλφων στη διαμόρφωση και διεκδίκηση του «χάρτη»δικαιωμάτων τους αποτελεί εκ των ουκ ανευ αναγκαιότητα για μια ταξική απάντηση.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα και μια αντίστοιχη οργάνωση της λειτουργίας του σωματείου είναι το κριτήριο συμμετοχής σε οποιοδήποτε προεδρείο. Όμως, δεν αυταπατόμαστε ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο συμφωνίας για τις παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις και στάση τους, και άρα, οποιαδήποτε συζήτηση για δημιουργία «αριστερού», προεδρείου στην ΕΜΔΥΔΑΣ, ακόμα κι αν προέρχεται από συναγωνιστές με καλοπροαίρετη διάθεση, είναι άνευ αντικειμένου.
Αγγελική Βάσιλα, μέλος της Αριστερής Παρέμβασης Μηχανικών στο δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου